Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Λουίζα για αποτοξίνωση στομαχικές διαταραχές την επούλωση των τραυμάτων τις αφροδισιακές ιδιότητες

 Αποτέλεσμα εικόνας για λουιζα φωτο
Η λουίζα με επίσημη ονομασία lippia citriodora ή Aloysia citrodora είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος ανάμεσα στο 1,5m με 2m και ανήκει στην οικογένεια των verbenacea.
Η προέλευση της είναι από την Λατινική Αμερική απ΄όπου τη μετέφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ισπανοί εξερευνητές. Η λουίζα θεωρείται φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις από τη μαγειρική έως των καλλωπισμό. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και τα άνθη ποικίλλουν σε χρωματισμούς και είναι μικρά με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι και η ιδανική περίοδος συλλογής της. Από αρχαιότατους χρόνους χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση διάφορων τύπου πόνων.

Η Λουΐζα αναδίδει έντονο άρωμα λεμονιού και έχει κάπως ξινή, αλλά νόστιμη γεύση και μας προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές της ιδιότητες:
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση, αποβολή περιττών υγρών, κυτταρίτιδας και είναι αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος.
  • Είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα χαλαρωτικό ρόφημα για αιώνες.
  • Στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείτε ευρέως για στομαχόπονους, αλλά και ως αντιπυρετικό ρόφημα.

Η Λουίζα και οι δραστικές της ουσίες:
Η Λουΐζα περιέχει τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη, βαρβερίνη, αιθέριο έλαιο, βλέννα και μια παράξενη τανίνη που δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες τανίνες και δεν έχει ακόμα ερευνηθεί. Οι ουσίες αυτές τις προσδίδουν διουρητική-αποσυμφορητική δράση, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μαλακτικές και χαλαρωτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες.
Χρήσεις:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ως έγχυμα, αφέψημα ή λάδι, να προστεθεί σε κρέμες σώματος, ακόμα και στην μαγειρική. Την χρήση της από το στόμα είναι καλό να αποφεύγουν άνθρωποι με υπόταση γιατί λόγω της διουρητικής της δράσης ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Ευεργετικές δράσεις:
1) Οι σπασμολυτικές της ιδιότητες βοηθούν σε στομαχικές διαταραχές όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, νεύρωση στομάχου, ημικρανίες και κολικούς του στομάχου και του εντέρου.
2) Οι στυπτικές ιδιότητες της βοηθούν ως ένα βαθμό στο σταμάτημα της αιμορραγίας και την επούλωση των τραυμάτων, χρησιμοποιούμενη σαν βάμμα ή κομπρέσα στις πληγές.
3) Είναι αντιπυρετικό γιατί η διουρητική της δράση βοηθά στην εφίδρωση και την αποβολή του ιδρώτα με αποτέλεσμα την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, όταν χρησιμοποιείται σαν αφέψημα.
4) Η έντονη διουρητική-αποσυμφορητική της δράση βοηθά σε περιπτώσεις ατόμων με νεφρολιθιάσεις, με πρηξίματα στον υποδόριο ιστό λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, με αρτηριακή πίεση που συνοδεύεται από έντονη κατακράτηση υγρών.
5) Οι μαλακτικές της ιδιότητες απαλύνουν το δέρμα που παρουσιάζει φλεγμονές και ξηρότητα και οι καθαριστικές της ιδιότητες απομακρύνουν τους ρύπους του δέρματος και την καθιστούν ιδανική στην παρασκευή κρεμών και λαδιών προσώπου και σώματος.
6) Το έντονο άρωμα της βελτιώνει αρκετά την κακοσμία του στόματος, ενώ η αλκαλική της δράση ελαχιστοποιεί την δράση των οξέων του στομάχου που προκαλούν αυτήν την κακοσμία.
7) Το ζεστό έγχυμα της λουίζας είναι φημισμένο για τις αφροδισιακές του ιδιότητες γιατί δημιουργεί υπεραιμία και αύξηση της ροής του αίματος.
8) Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του.
Λουίζα και αδυνάτισμα:
Τα τελευταία χρόνια την χρησιμοποιούν ευρέως στο αδυνάτισμα λόγω της έντονης διουρητικής της δράσης, με τον ισχυρισμό της καύσης του λίπους. «Λιώνει» η λουίζα το λίπος; Προφανώς, από την στιγμή που θα πιείτε το αφέψημα ή το έγχυμα, η λουίζα θα κατευθυνθεί στο στομάχι σας. Ο οργανισμός θα απορροφήσει μέσω του αίματος τις δραστικές της ουσίες σε κάποιο βαθμό, ενώ τις υπόλοιπες θα τις απορρίψει. Οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να έλθουν σε επαφή με το λίπος του σώματος σας ώστε να το «λιώσουν» ή να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε οι εξτρά καύσεις που θα δημιουργηθούν, να σας κάνουν να αδυνατίσετε. Από την άλλη πλευρά, η έντονη διουρητική δράση της θα σας κάνει να χάσετε υγρά που είναι αποθηκευμένα στον λιπώδη ιστό. Τα υγρά αυτά θα ξαναποκτηθούν από τον οργανισμό στα πλαίσια του κύκλου της αφυδάτωσης – ενυδάτωσης του οργανισμού.
Όταν λοιπόν λαμβάνουμε κάποιο βότανο, αφέψημα, έγχυμα, χάπι, συμπλήρωμα διατροφής ή παρόμοιο σκεύασμα με την ελπίδα να δούμε το βάρος μας να πέφτει, αγνοούμε έναν βασικό κανόνα : αδυνατίζουμε και καίμε λίπος, παίρνοντας λιγότερες «κακές» θερμίδες και αυξάνοντας την σωματική μας άσκηση. Ετούτο δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, αλλά θέλει τρόπο.

Τρόποι χρήσης:
Έγχυμα : Αφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σουρώνετε καλά και πίνετε.
Αφέψημα : Tο αφέψημα φτιάχνεται από τα σκληρά φύλλα, τους βολβούς ή τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε την Λουΐζα μαζί με το νερό για 5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.
Το αιθέριο έλαιο της λουίζας: θα το βρείτε εύκολα στα φαρμακεία ή στα καταστήματα βιολογικών ειδών.
Σε γλαστράκια : Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα γλαστράκι με Λουΐζα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε φρέσκα τα φύλλα της όταν το θελήσουμε.
Στην κουζίνα : Δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά και ποτά.

Πηγές: wikipedia.org, tsai.gr, diaitologia.gr