Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Φασκομηλο. Εξαίρετο τονωτικό και καρδιοτονωτικό.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
(Σάλβια η φαρμακευτική ή Salvia officinalis)

Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου (Salvia)  προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Ήδη από τα αρχαία χρόνια έλληνες και αιγύπτιοι γνώριζαν και εκθείαζαν τις ιδιότητές του. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας» εξαιτίας της αφθονίας του στον τόπο μας. Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 είδη φασκόμηλου. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα αλλά και ως καρύκευμα. Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδος. Στο Άγιον  Όρος θα το βρούμε φυτεμένο σε όλες τις αυλές των κελλιών και των μοναστηριών αφού αποτελεί απαραίτητο γιατρικό αλλά και εξαίρετο αφέψημα για όλο το χειμώνα. Σε κάποια μοναστήρια γίνεται πλέον συστηματική καλλιέργεια και αποξήρανση του χαρισματικού αυτού φυτού.


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εξαίρετο τονωτικό και  καρδιοτονωτικό. Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα. Νευροτονωτικό για κάθε μορφή ατονίας και αδυναμίας, νευρικής αδυναμίας, τρόμου, ίλιγγου (vertigo) και νευραλγιών.
Οξύνει τη διάνοια και τονώνει τη μνήμη (οξυδέρκεια).

Απολυμαντικό της φαρυγγοστοματικής περιοχής. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, αφθών, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας.
Γαργαρισμοί μαζί με
Μηλόξυδο καταπολεμάνε τους ερεθισμούς του στόματος και του λαιμού.
Ασκεί βλενολυτική δράση. (βήχας, ιγμορίτιδα)

Ιδανικό σε περίπτωση συναχώματος ή  κρυολογήματος σε συνδυασμό με
Τσάι του Βουνού και Μέλι Καστανιάς από το Άγιο Όρος.

Έχει αντιβακτηριακή, μυκητοστατική, αντισηπτική, ιοστατική και στυπτική δράση.
Ευεργετικό στο ήπαρ (συκώτι), στα νεφρά και στη χολή.

Σπασμολυτικό
Ορμονική δράση: είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο χρήσιμο ως εκ τούτου στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και  δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις.

Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας.
Βοηθά στην διούρηση

Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου.

Σε μεγάλες δόσεις είναι ανθιδρωτικό, εμποδίζει δηλαδή την εφίδρωση. Χρήσιμο  σε περιπτώσεις υπερίδρωσης χεριών και σώματος και νυχτερινής εφίδρωσης. Σε μικρές δόσεις  δρα διαφορετικά και προκαλεί εφίδρωση.

Πλύσεις με το έγχυμά του δρουν κατά της ακμής, των μολύνσεων, των πληγών, των τραυμάτων της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες. Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών. Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.

Το ποδόλουτρο με έγχυμα φασκόμηλου δροσίζει και ασκεί αποσμητική δράση

Ατμόλουτρο
με φασκόμηλο και καλέντουλα συνίσταται για βαθύ καθαρισμό και αντισηπτική δράση σε λιπαρό δέρμα.
 
Στη Mαγειρική :
 
Χρησιμοποιείστε το σε πουλερικά, ζυμαρικά, όσπρια και κρεατικά καθώς και για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών και φαγητών.Δοκιμάστε το Λικέρ με Φασκόμηλο που φτιάχνουν στα μοναστήρια.
Χρησιμοποιείστε το για να φτιάξετε υπέροχα αρωματικά ξύδια.

Θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ :
Το φασκόμηλο καλό θα είναι να αποφεύγεται από εγκύους, από άτομα υπερτασικά και αιματώδους κράσεως καθώς και από παιδιά λόγω της  διεγερτικής του επίδρασης. Δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα  πάνω από δύο βδομάδες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων του αιθερίου ελαίου της θουξόνης.

- See more at: http://www.monastiriaka.gr/faskomilo-salvia-officinalis-p-420.html#sthash.x0za3ixo.dpuf