Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Σπανάκι: τι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε;


σπανάκι: οι ευεργετικές του ιδιότητεςΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ, που από τα παιδικά μας χρόνια κιόλας μάθαμε ότι μας χαρίζει δύναμη και ενέργεια, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας. Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό λαχανικό που τρώγεται με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους και συνταγές. Τι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε η τακτική βρώση του;

Το σπανάκι είναι μία πηγή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β και Κ. Η δράση του είναι πολλαπλώς ωφέλιμη για τον οργανισμό. Έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες, θωρακίζει τα οστά και την άμυνα του οργανισμού, ενώ βελτιώνει στο μέγιστο και την όραση.
Δεν είχε άδικο, λοιπόν, ο αγαπημένος παιδικός ήρωας που κατανάλωνε καθημερινά σπανάκι για να είναι κραταιός και ακμαίος… Δείτε εδώ τι θα κερδίσει η υγεία μας αν εντάξουμε το σπανάκι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
 
Σπανάκι: ευεργετικές ιδιότητες
 
Δρα κατά του καρκίνου: Το σπανάκι έχει αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες συνέδεσαν την κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου. Η συχνή κατανάλωση φλαβόνης και φλαβονόλης, ουσιών που περιέχονται στο σπανάκι, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 35%.
 
Έχει καρδιοπροστατευτική δράση: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.  Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 
Βελτιώνει την όραση: Η περιεκτικότητα του σπανακιού σε λουτεΐνη και βιταμίνη Ε μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια. Επίσης, βελτιώνει γενικότερα την όραση και μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα όρασης στη μέση ηλικία.
 
Προστατεύει τα οστά: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Η εν λόγω βιταμίνη ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και ως εκ τούτου, την ενδυνάμωση των οστών. Η δράση του είναι τόσο αποτελεσματική που μειώνει στο μισό τις πιθανότητες κατάγματος και διαταραχών στις αρθρώσεις.
 
Διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση: Η κατανάλωση του πράσινου φυλλώδους λαχανικού τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του από ανθρώπους που έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ και νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
 
Έξτρα συμβουλή για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό
Για να διευκολύνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό συνδυάστε το σπανάκι με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C ή προσθέστε ελαιόλαδο, διότι τα λιπαρά βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πασιφλώρα για άγχος μελαγχολία κατάθλιψη αυπνία

 
 
Πασιφλώρα ή πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους (Passiflora Incarnata) passionflower είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής με τη ιστορία του, ως θεραπευτικό βότανο, να χρονολογείται από την εποχή των Ίνκας ακόμα. Οι Ισπανοί Ιεραπόστολοι που κατέφθασαν αργότερα στην περιοχή, αφιέρωσαν το φυτό στα Πάθη του Χριστού, με τα πέταλά του να συμβολίζουν τους δέκα Απόστολους (με εξαίρεση τον Πέτρο και τον Ιούδα), τη μωβ κορώνα το αγκάθινο στεφάνι του, τους πέντε στήμονες – τις πληγές του Εσταυρωμένου, τα καφέ στίγματα – τα καρφιά της Σταύρωσης. Εξωτικό φυτό, διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο τόσο για την ομορφιά του (ως καλλωπιστικό), όσο και για τις ιαματικές του ιδιότητες που σήμερα φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της επιστήμης. Στην Ελλάδα το άνθος αυτό ονομάστηκε ρολογιά μια και το λουλούδι του θυμίζει ρολόι με φανταχτερά χρώματα  και τα τρία στίγματα να έχουν το ρόλο των δειχτών.  

Η πασιφλώρα είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής για τις εξαιρετικές ηρεμιστικές, κατευναστικές της ιδιότητες χάρη στη μοναδική παρουσία και αναλογία των συστατικών της με πρωταγωνιστή την βενζοφλαβόνη, μια ουσία με αγχολυτική δράση. Η πασιφλώρα φαίνεται να έχει ήπια, σταδιακή επίδραση στον οργανισμό – με τα αποτελέσματά της να μεγιστοποιούνται σε διάστημα έως είκοσι ημερών, ενώ η επίδρασή της φαίνεται να μη συνοδεύεται από τα συμπτώματα υπνηλίας των συμβατικών ηρεμιστικών. Έτσι, η πασιφλώρα χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών καθώς και για την άμβλυνση συμπτωμάτων στέρησης σε διακοπή του καπνίσματος και σε περιπτώσεις αλκοολισμού.

Η πασιφλώρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις. Χάρη στα φαινολικά και τανινικά συστατικά του διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές επιδράσεις, με ενδείξεις όπως διάρροια και δυσεντερία, γρίπη, ελμινθίαση. Τέλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Λοιπές ενδείξεις αφορούν διαταραχές της όρασης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη λίμπιντο.

Τα μέρη του βοτάνου που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά είναι κυρίως τα φύλλα από όπου συνήθως παρασκευάζεται αφέψημα ή έγχυμα με αναλογία 2-5 γρ ανά φλιτζάνι ροφήματος και άλλοτε βάμμα του βοτάνου (για την επιτάχυνση των κατευναστικών του συμπτωμάτων), ανάλογα βέβαια με την περίπτωση και τις συστάσεις του ειδικού.
πηγη:ellinikabaharika.gr